Digikameran valinta

Digikameran valinta opetukseen ja opiskeluun

Tämä sivu on tarkoitettu helpottamaan digitaalisen kameran valintaa kaikenlaiseen oppilaitostyöskentelyyn. Ensisijainen tavoite on tukea oppilaitoksia ja opettajia oikeanlaisen ja tarkoitustaan vastaavan kameran valinnassa. Dokumentti on täysin epävirallinen eikä edusta minkään tahon virallista kantaa tai näkemystä.

Aluksi on tärkeää miettiä ketkä kameraa käyttävät, mihin ja millä tavalla? Kun tiedetään kuka kameraa käyttää, voidaan helpommin kartoittaa minkälaiseen tarpeeseen ja käyttöön kamera hankitaan. Se mistä ja miten kuvia halutaan ottaa, on ratkaisevaa kameran toiminnallisten ominaisuuksien lisäksi esimerkiksi kameran kokoa, painoa ja kestävyyttä pohdittaessa. Käyttötarkoituksen kattava pohdinta ja tarvittavien ominaisuuksien arvioiminen antavat hyvät lähtökohdat kameran valinnalle. Kannattaa maksaa vain tarvittavista kameran ominaisuuksista.

Hanki kamera tarpeen mukaan

Satunnaiselle kuvaajalle järjestelmäkamera on turhan vaativa, kömpelö ja arvokas. Vakavampaan kuvaamiseen se tarjoaa kuitenkin kattavat ominaisuudet ja ammattimaisen kuvanlaadun. Langaton kamera (WLAN,Wi-Fi,Bluetooth) on kätevä kannettavan kanssa, mutta USB-liitäntä on toimintavarmempi. Muista myös tarkistaa millaista muistikortti-standardia kamera käyttää. Kouluympäristössä voi olla hyödyllistä käyttää yhteensopivia muistikortteja. CompactFlash eli CF-muistikortit ovat edullisimpia, mutta samalla myös selvästi suurimpia. MMC, SD ja Memory Stick mustikortit ovat erittäin pieniä, mutta hieman kalliimpia. Muistikortin koon olisi hyvä olla vähintään 1 Gt, mutta 4-8 Gt kortti ei ole välttämättä liioittelua.

Kuka kameraa käyttää?

Kameran käyttäjäryhmät on hyvä tiedostaa jotta ei hankita kameraa joka käyttäjille ei sovi. Alaluokkien oppilaille on turha hankkia järjestelmäkameraa oppilastöiden tai tapahtumien taltioimiseen kun samaan hintaan saa puolentusinaa iskun ja pölynkestäviä minipokkareita.

  • oppilaskäyttö (erilaiset käyttökohteet ja käyttötavat)
  • opettajat
  • muut

Millaisia asioita kameralla kuvataan?

Tärkeintä kameran valinnassa on hankkia kamera joka tuottaa käyttökohteeseen soveltuvia kuvia.

  • tilannekuvaaja (urheilu, opetus, projekteissa, matkoilla, luonnossa yms. millaisia kuvia? Mikä kuvissa tärkeää?)
  • dokumentointiin (mitä, miten, milloin ja miksi?)
  • muokataanko kuvia (millä, miten ja miksi?)
  • painokuvien valmistukseen (julisteet, esitteet, mainokset)?
  • tulostukseen tai verkkosivuille?

Millaisessa käytössä kamera tulee olemaan ja millainen käyttöikä sillä pitäisi olla?

Elinkaariajattelu, huoltovarmuus, kestävyys, varaosat, monikäyttöisyys jne?

Linkkejä verkkosivustoille